Doorgeefluik

FloraXchange is begonnen als een doorgeefluik tussen de kweker en de systemen van de koper. We merkten steeds vaker dat het 1-op-1 doorzetten van alle aanbod niet leidde tot een goede vulling van de systemen van de koper. Om de koper grip te geven op de gegevens die zijn systeem in worden gestuurd, hebben we een voorportaal gebouwd dat bediend wordt door de koper en waarin hij zelf regie kan voeren over het aanbod dat bij hem binnenkomt. Dit voorportaal noemen wij ‘de Catalogus’.

Bij het bouwen van de catalogus hebben we geprobeerd om zo veel mogelijk functionaliteiten te plaatsen in de beschikbare ruimte. Het uitgangspunt hierbij is geweest om efficiënt te kunnen werken met grote hoeveelheden data. Hiervoor hebben we gekozen voor een structuur met ‘tegels’ waar verschillende functionaliteiten achter hangen.

Zoeken

Het zoeken in de catalogus kan voor een nieuwe gebruiker een beetje overweldigend zijn. We hebben het zoeken gesplitst in twee onderdelen: het hoofdfilter en zoekfilter. In het hoofdfilter bepaalt de gebruiker welk deel van de catalogus moet worden gebruikt (het deel wat zelf al is uitgekozen, het deel wat door collega’s is geselecteerd of het complete assortiment van FloraXchange). Vervolgens kan eronder met behulp van de velden vrij gezocht en gefilterd worden. Ons advies is om hier gewoon een beetje mee te gaan spelen zodat je bekend raakt met alle mogelijkheden.

Acties

De acties die getoond worden zijn de ‘leegwerklijstjes’. Deze acties geven aan voor welk van de artikelen nog iets gedaan moet worden. De volgende acties worden aangeboden:

  1. Foto's selecteren: Hiermee kan snel een voorkeursfoto van ieder artikel worden uitgekozen.
  2. Omschrijving aanpassen: Ieder artikel kan een eigen 'naam' krijgen om eenheid in het assortiment te verkrijgen.
  3. Belading selecteren: welke belading(en) wordt standaard door de koper gebruikt.
  4. Lijst opschonen: Sommige artikelen lopen uit het assortiment van de kweker. Deze verdwijnen niet omgemerkt van de lijst maar kunnen wel eenvoudig met deze actie worden weggehaald.
  5. Aanbevelingen verwerken: De kwekers hebben de mogelijkheid om artikelen aan te bevelen. Snel deze aanbevelingen verwerken kan met deze actie.
  6. Onjuiste artikelspecificaties: Sommige artikelen voldoen nog niet helemaal aan de specificaties die door FloraXchange of de koper vereist worden. Deze zijn snel op te roepen met deze actie.
  7. Marktgroepen: Als er behoefte is om de gekozen artikelen in te delen in verschillende marktgroepen (bijv. voor verschillende eindklanten) kan dat met de actie marktgroepen beheren.

Marktgroepen

Marktgroepen is een nieuwe functie die momenteel door verschillende bedrijven experimenteel gebruikt wordt. Met deze functionaliteit kan de gebruiker het assortiment onderverdelen over verschillende marktgroepen. Dit is direct al handig in de catalogus om deze producten uit te filteren maar kan ook handig zijn om eindklanten toegang te geven tot FloraXchange met een beperkt assortiment. Om dit laatste te bereiken moet de marktgroep opgenomen worden bij de eindklant.

Taggen

Met de tag-optie kunnen vrije teksten toegevoegd worden aan verschillende artikelen. Handig om later snel artikelen terug te vinden die voor jou bepaalde eigenschappen hebben. Zie je bijvoorbeeld artikelen die je later wel eens wil gebruiken voor een actie of een aanvraag, dan hang je er alvast een tag aan. Later kan je ze dan snel bij elkaar terugvinden.

Assortiment aanpassen

Via de tegel is het mogelijk om het assortiment een beetje aan te passen. Het op maat maken van het assortiment begint natuurlijk door te selecteren welke artikelen je wel en welke artikelen je niet wenst. Dit doe je door de schuifjes ‘Weeklijst’ en ‘Termijnlijst’ aan en uit te zetten.

Vervolgens kan je van ieder artikel:

Naam aanpassen: Wil je uniforme namen in je eigen systeem zien, dan bieden we op FloraXchange direct de mogelijkheid om de naam van het artikel aan te passen.

Foto kiezen: Een kweker heeft de mogelijkheid om meerdere foto’s toe te voegen. Zo kan hij een losse plantfoto plaatsen of een foto in een tray. Hij kan zelfs een rij met foto’s toevoegen zodat de foto het seizoen volgt, dit noemen wij de seizoensfoto. Van al deze foto’s kan de inkoper bepalen wat hij als hoofdfoto ziet. Deze wordt vervolgens in de catalogus getoond en ook in de webshops en koppelingen als eerste foto behandeld.

Belading kiezen: Net als bij de foto’s heeft de kweker de mogelijkheid om meerdere beladingen toe te voegen. Niet alle beladingen zijn vaak nodig in het systeem van de koper. Via de tegel van de catalogus heeft de gebruiker de mogelijkheid om 1 of meerdere beladingen te kiezen als voorkeursbelading. Of de koper werkt met slechts 1 of meerdere beladingen kan door de supportmedewerkers van FX worden ingesteld. Ook kan er ingesteld worden of de koper met eigen beladingen werkt.

Jefry van den Hoeven

Geschreven door Jefry van den Hoeven

Jefry is een van de oprichters van FloraXchange. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de continue ontwikkeling van het platform. Zijn belangrijkste taak is om nieuwe ideeën en wensen om te zetten naar logische oplossingen.

Deze pagina is wo 25 mei om 11:19 voor het laatst gewijzigd